Viktminskning

Hur många olika dieter har du läsa om?

Med all sannolikhet är svaret på ovanstående fråga något i stil med "för många att räkna".

Liksom många människor, kanske du har läst oändliga mängder av detalj på:

• Räkna kalorier kostvanor

• Låg-kolhydrat kostvanor

• Låg fetthalt kost

• Fisk kost

• Frukt och grönsaker kost

• Etc.

I själva verket kan du nog fortsätta listan för flera sidor eftersom över de senaste 70 eller 80 år, ett aldrig sinande utbud av nya diet regimer har medverkat. Detta var svar på vad var, ibland i förflutnan, det relativt lilla antalet överviktiga människor. Idag dock stort antal människor kämpar för att kontrollera sin vikt och därför antalet kost har frodats därmed.

Utvecklingen över tid

Du kanske kunna tro att vetenskapliga framsteg under årtionden skulle har revolutionerat metoden med att förlora vikt och sedan kontrollera den.

Till viss del kan det vara sant eftersom medicinsk vetenskap har nu en mycket bättre förståelse för varför vissa människor kamp att kontrollera sin vikt än någonsin säga för 50 år sedan.

Även så, under den tiden har man en konstant som gäller för alla Dieter. Det är breda övertygelsen att om du hittar rätt kost mekanismen, kommer det att kunna hjälpa alla människor hela tiden.

Så, sökandet efter "magic bullet" kosten oftast har med identifiering av en ny strategi och sedan ett försök att övertyga alla om att den nya metoden är något bättre än alla de som hade gått innan det.

Nu på 2000-talet ifrågasätts logiken bakom det "en diet konceptet för alla" allvarligt.

Nytt tänkande

Det är endast under den jämförelsevis senaste tiden att forskare har börjat att radikalt ändra sina idéer om vilken typ av kost som kan vara den mest effektiva.

Inte längre är de försöker identifiera en enda strategi som kommer att fixa alla problem men de är nu med hänsyn till den genetiska, medicinsk, livsstil och hormonella skillnader som finns mellan individer.

Med andra ord, somebody's genetiska makeup och deras individuella metabolism kan göra en typ av kost långt effektivare för dem än en annan. För att uttrycka det rakt på sak, kan en kost som kan vara suboptimal i form av resultat för en person, fungera mycket bra för en annan - även om båda gäller det lika rigoröst.

Så, det finns ett ökande antal viktminskningsprogram som är definierade baserat på de mest lämpliga komponenter från ett antal olika bantning metoder, särskilt de som medicinskt har identifierats som mest sannolikt att vara framgångsrik för en viss individ.

Den grundläggande metodiken innebär att analysera olika hormonella nivåer och andra markörer i blod sedan välja en form av regimen som kommer att vara den mest lämpliga utifrån personens individuella metabolism. Regimen kan betona låg-kolhydrat, fett eller en mycket blandad regim men med tonvikt på kalori kontroll.

Personens i blodet kan sedan följas över tiden i linje med deras minska vikt göra några ändringar som kan krävas i kosten.

Detta är ett nytt och radikalt annorlunda synsätt som drivs av en bedömning av individens biologiska funktion snarare än en innerlig tro på en typ av kost eller annat. Det ökar i popularitet och vi kan förvänta oss att se mycket mer betoning på detta synsätt i framtiden.